7 semne prin care îți poți da seama dacă o priză este defectă - Alternativo.RO
- 22 Jun, 2023
7 semne prin care îți poți da seama dacă o priză este defectă
Alternativo.ro, furnizorul de soluții și instalații electrice, vine în atenția publicului cu una dintre cele mai întâlnite defecțiuni din casele românilor: defectarea prizelor. Aceasta este una dintre cele mai periculoase defecțiuni casnice, care pune în pericol tot sistemul electric și crește riscul unui incendiu. Mai jos am pregătit un ghid prin care poți verifica dacă prizele tale funcționează normal, dar și când este nevoie să apelezi la un specialist.
Statistica incendiilor arată că, în România, zilnic 12 locuinţe sunt afectate de incendii, iar, din cele 12 incendii, în medie, 5 se produc în pod/mansardă, iar 3 în bucătărie, conform datelor furnizate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Statistica mai arată că incendiile din locuinţe s-au manifestat, în special, ca urmare a: instalaţiilor electrice defecte sau improvizate (în medie, 923/an), aparatelor electrice uitate sub tensiune (în medie, 260/an) și sistemelor sau mijloacelor de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (în medie, 569/an).
În Europa, cel puțin un sfert dintre incendiile din locuințe sunt cauzate de o problemă electrică la echipamentele sau instalațiile electrice, conform European Fire Safety Alliance. Acesta este, de obicei, rezultatul unor instalații electrice improvizate, dar calitatea materialelor și a dispozitivelor electrice joacă un rol important. Fondatorul Alternativo.ro subliniază faptul că performața și calitatea materialelor electrice nu este un moft, ci o necesitate care îți face căminul mai sigur.
Cele 7 semne prin care îți poți da seama dacă o priză este defectă:
1. Priza nu mai este funcțională
Cel mai evident semn că ar putea fi nevoie să vă schimbați prizele electrice este lipsa totală a curentului electric care trece prin ele. Cu toate acestea, cauza trebuie investigată cu atenție înainte de a trage o concluzie: trebuie să verificați panoul electric și dacă celelalte prize sunt funcționale.
2. Întreruperea intermitentă a curentului electric
Intreruperea intermitentă a curentului electric la aparatele introduse în priza respectivă este un alt indiciu că priza nu funcționează în parametrii normali. Vă puteți da seama de acest lucru dacă, în timpul utilizării unui echipament electrocasnic, acesta funcționează intermitent sau îi scade puterea. Pentru a verifica dacă problema este de la priză și nu de la echipamentul electrocasnic puteți să testați funcționalitatea aparatului la o altă priză.
3. Siguranțe care sar în mod repetat
Fiecare circuit de prize are propria siguranță (disjunctor), aceasta fiind o măsură de siguranță pentru a proteja utilizatorii de șocuri electrice. Atunci când sare o siguranță, înseamnă că există o inegalitate între cantitatea de energie generată de priză și cea de care are nevoie aparatul electric: cantitatea de electricitate care trece prin siguranță crește peste valoarea nominală a acesteia, siguranța se va declanșa, întrerupând alimentarea cu energie electrică a aparatului. Ca și în cazul de mai sus, prima măsură de acțiune este să vă asigurați că priza și nu aparatul este cea care cauzează problema. Încercați să folosiți aparatul de la un alt circuit de prize pentru o perioadă de timp - dacă siguranța de pe circuitul respectiv nu se declanșează, aparatul este problema.
4. Semne de deteriorare vizibilă a prizei
Funcția unei prize electrice este, în esență, de a oferi o interfață sigură între alimentarea cu energie electrică și aparatele dumneavoastră, permițându-vă să conectați și să deconectați în siguranță aparatele electrice de la sursa de alimentare. Deteriorarea poate veni sub mai multe forme, cum ar fi fisuri în carcasa exterioară, plăci de perete slăbite care nu se mai strâng și chiar bucăți din carcasă care se rup. Dacă observați astfel de daune la prizele de perete, trebuie să chemați un profesionist pentru a le înlocui.
5. Contact imperfect între ștecher și priză
Atunci când conectați un aparat la o priză electrică, clemele prizei apasă pe pinii ștecherului formând un contact perfect. Dacă acest contact este imperfect se formează un arc electric care poate duce la o funcționare defectuoasă a echipamentului conectat la priză, la electrocutare sau chiar la incendiu.
6. Semne sau miros de arsură provenind din priză
Mirosul sau semnele de arsură din preajma prizelor au cel mai frecvent drept cauză un contact slăbit la clemele care prind conductoarele sau contactul imperfect despre care am menționat la pct.5. O astfel de problemă poate producere arderea prizei, lucru care ar putea provoca un incendiu. Totodată, dacă sesizați un miros de arsură provenit din priza dumneavoastră este un indiciu sigur că există la problemă la nivelul acesteia.
7. Întâmpinați senzații de furnicătură atunci când conectați un aparat la priză
Dacă în urma conectării unui dispozitiv electric la o priză simțiți o senzație de furnicătură la nivelul mâinii, este un semn că ceva nu funcționează corespunzător. Cu toate că aparatul electric ar putea funcționa chiar și în aceste condiții, senzația de electrocutare este un semn că trebuie să chemați un specialist să verifice priza respectivă.