
Cum instalezi corect un panou fotovoltaic: Unghiurile perfecte de amplasare prin care captezi cea mai multă energie - Alternativo.RO
- 15 Aug, 2023
Soarele este de departe cea mai importantă sursă de viață pentru Pământ, iar pe parcursul anilor, oamenii au învățat să se folosească de razele lui, și nu doar pentru bronz. Cu toate că încălzirea globală ne face să ne bucurăm din ce în ce mai puțin de razele soarelui, tehnologia a reușit să profite de pe urma lor să le transforme în energie prin utilizarea de panouri fotovoltaice.
Opus oamenilor care caută umbra pe perioada verii, amplasarea corectă a panourilor fotovoltaice în locurile în care soarele bate cel mai puternic, poate crește eficiența energetică a acestora, generând mai multă energie. Unghiul corect vă poate ajuta să obțineți mai multă energie prin maximizarea eficienței panourilor fotovoltaice. Alegerea unui unghi potrivit variază în funcție de mai mulți factori, precum anotimpul și latitudinea în care vă aflați.
Alternativo.ro, furnizorul de soluții și instalații electrice, vine cu un set de recomandări pentru amplasarea panourilor fotovoltaice, pentru ca acestea să capteze cât mai multă energie. Pentru că razele soarelui „ne urmăresc” tot timpul anului, poți profita de acestea oriunde te-ai afla prin kiturile care utilizează energia solară.
Unghiul unui panou fotovoltaic reprezintă gradele la care este acesta înclinat perpendicular spre sol. Cum spuneam anterior, alegerea „unghiului perfect” diferă de factori independenți de poziția acestuia, așa că este recomandat să alegeți panourile fotovoltaice cu unghi reglabil. Totodată, panourile fotovoltaice cu unghi reglabil sunt ideale pentru a fi instalate pe sol atunci când acoperișul nu este potrivit pentru acest lucru. Este important de reținut că panourile cu unghiuri joase tind să acumuleze murdărie și resturi, deoarece nu se pot curăța singure atunci când plouă la fel de bine ca panourile cu unghiuri mai mari.
Cum instalezi un panou fotovoltaic în funcție de latitudine: Regula de 15°
În primul rând, atunci când instalezi un panou fotovoltaic trebuie să ții cont de latitudinea unde se află locuința ta. Spre exemplu, în București sau Pitești latitudinea este de 44°, așa că acesta este unghiul potrivit de montare a panoului fotovoltaic. Dacă mergem spre nordul țării, spre exemplu, în Baia Mare, unde latitudinea este de 47°, unghiul corect de montare a unui panou fotovoltaic va fi cel de 47°.
Latitudinea în care se află panoul fotovoltaic nu este singurul factor care dictează unghiul perfect de montare a panoului fotovoltaic. Una din regulile de aur este ca în perioada de vară să scazi cu 15° unghiul, iar iarna să crești cu 15° din latitudine. Acest lucru este decis de poziția soarelui: vara soarele este mai sus, iar iarna mai jos.
Astfel, pe timpul verii un unghi de fixare a unui panou fotovoltaic în București sau Pitești este cel de 29°, iar pe perioada iernii de 59°, pentru a panoul fotovoltaic să capteze cât mai mult.
Conform unui studiu realizat de compania Arxan Technologies dacă unghiul panoului este ajustat de două ori pe an (vara și iarna), cantitatea de energie solară primită crește la 75,2%. În timp ce ajustarea de 4 ori pe an, în fiecare sezon, ar crește această cifră doar la 75,7%, deci nu prea merită timpul și efortul de a face acest lucru.
Care este cel mai bun moment pentru a modifica unghiul panoului fotovoltaic
Acum că am aflat de câte ori pe an trebuie ajustat unghiul panoului fotovoltaic pentru a obține cea mai bună eficiență energetică, întrebarea firească este: la ce dată trebuie acesta modificat.
Același studiu recomandă zilele din an cele mai propice pentru a face acest lucru, în funcție de emisfera în care este amplasat panoul fotovoltaic. În emisfera nordică, ajustările de vară trebuie făcute pe 30 martie, iar cele de iarnă se fac cel mai bine pe 10 septembrie. În emisfera sudică, este adevărat contrariul: cea mai bună dată pentru ajustările de vară este 29 septembrie, în timp ce cea mai bună dată pentru ajustările de iarnă este 12 martie.
Ținând cont că România este situată în emisfera nordică, cele mai bune zile pentru schimbarea unghiului panoului fotovoltaic sunt 30 martie, pentru vară și 10 septembrie pentru perioada de iarnă. Dacă nu intenționați să modificați unghiul panoului fotovoltaic de două ori pe an, trebuie să țineți cont de perioada în care veți avea nevoie de mai multă energie.
Cel mai bun unghi pentru perioada iernii
Pe lângă metoda de a adăuga 15° latitudinii la care vă aflați în perioada iernii, specialiștii mai au un calcul care promite o eficiență energetică maximă. În lunile de iarnă, când este mai puțin soare, luați-vă latitudinea, înmulțiți-o cu 0,9, apoi adăugați 29°.
Exemplu pentru București și Pitești:
Latitudine: 44°;
Unghi panou fotovoltaic: 44° x 0,9 + 29° = 68,6°
Acesta este cu aproximativ 10 grade mai abrupt decât în cazul ajustării de 15°, însă este mai eficient, pentru că doriți ca panourile dvs. să fie orientate direct la soare la miezul zilei în acele scurte zile de iarnă.
Cel mai bun unghi pentru perioada verii
Cum era de așteptat, dacă pentru lunile de iarnă unghiul panoului fotovoltaic trebuie să crească pentru a acapara cât mai mult din razele soarelui, pe timpul verii situația este diferită. Pentru a calcula cel mai bun unghi de montare pe perioada verii, luați latitudinea, înmulțiți-o cu 0,9 și apoi scădeți 23,5 grade.
Exemplu pentru București și Pitești:
Latitudine: 44°;
Unghi panou fotovoltaic: 44° x 0,9 - 23,5° = 16,1°
Utilizarea acestor formule vă va îmbunătăți eficiența colectării energiei solare, deoarece unghiul de înclinare corect va permite panourilor să maximizeze recepția radiațiilor solare pe tot parcursul anului.
Ce alți factori pot determina eficiența unui panou fotovoltaic
Unghiul panoului fotovoltaic este doar unul dintre factorii care poate determina eficiența unui panou fotovoltaic. Înainte de a analiza cel mai bun unghi de înclinare pentru instalarea unui panou fotovoltaic, trebuie să înțelegem orientarea și amplasarea panourilor fotovoltaice, deoarece acești factori au un impact mai mare asupra performanței panoului decât unghiul. În comparație cu alți factori, cum ar fi orientarea, vremea și atributele modelului, unghiul are un impact relativ mic asupra variabilității performanței panourilor fotovoltaice.
Alternativo.ro recomandă să urmați întotdeauna sfaturile unui specialist înainte de montarea unui panou fotovoltaic. Acesta vă poate da cele mai buni sfaturi pentru montarea lui pentru cea mai bună eficiență energetică.